Når fundamentet bliver tydeligt

Jeg forestiller mig, at de fleste mennesker gerne vil ses som værende et ordentlig menneske. Det har (også) været mit pejlemærke, så længe jeg kan huske tilbage.

Men det var uden, at jeg nogensinde havde undersøgt, hvad det ville sige at være et ordentlig menneske.

Hvad det betød for mig.
Hvad det indebar.
Og hvad jeg skulle mestre.

Da jeg gik på opdagelse i dette, fornemmede jeg ret hurtigt en særdeles bred vifte af ting, som jeg skulle opfylde. Det handlede blandt andet om at være ærlig og derfor aldrig lyve. Det handlede om, aldrig at være nærig, men hellere generøs. Om at komme til tiden, svare pænt ved henvendelse etc.

Men fundamentet, som skulle bære mit ønske om at være et ordentlig menneske, indeholdt også en lang række faktorer, som var utydelige. Nogle formentlig usynlige. Min adfærd var derfor styret af noget udefinerbart. Noget uafklaret og ubesøgt. Noget som dermed også blev umuligt at opfylde eller indfri, hvorfor jeg ofte slog mig selv i hovedet over, ikke at være så ordentlig et menneske som jeg kunne ønske mig.

Indtil jeg dykkede ned i arbejdet med mine værdier og principper, og hvad de betyder for mig. Langsomt trådte det utydelige frem. Og det gav mig mulighed for selv at beslutte, hvad det betyder for mig at være et ordentligt menneske.

Det er sandhed, at et spejl har den egenskab, at man kan see sit billede; men saa maa man staa stille. Iler man hastigt forbi, da faaer man intet at see; gaar man maaske med et speil hos sig, som man ikke fremtaget: hvorledes skulde man da faa sig selv at see?

Saaledes iler den Travle fremad med Muligheden ad af forstaae sig selv hos sig selv; mens den Travle bliver ved med at løbe, og det kommer aldrig til Forstaaelse, ja det gaaer ham vel snarere mere og mere i Glemme, at han har Muligheden hos sig.

Søren Kirkegaard, Opbyggelige Taler i forskjellig Aand (SKS 8, 175)

Fra materiale udleveret af Tommy Kjær Lassen, erhvervsfilosof, ph.d, teolog (stayhuman.dk)

Mine værdier og principper

… og min intention er, at mødes i et rum og i en samtale med gensidig respekt, accept, medfølelse, visdom og uden dom.

Et møde, et rum og en ramme med plads til

  • ærlighed med plads til deling af hele dig
  • tryghed i at vide dig set og mødt
  • fordybelse, refleksion, undren og filosofi
  • bevægelse, læring og udvikling

Et sted, hvor vi som individ tager ansvar, for det vi hver især gør og ikke gør, tænker og ikke tænker, samt hvad vi føler og ikke føler. Hvor vi tager ansvar for eget liv og den indflydelse vi har herpå.

Et møde, et rum og en ramme for dem, som ønsker at gå i livet med lethed og en følelse af indre fred og frihed.

Det er værdier og principper, som jeg prøver at efterleve hver dag. Som er mine pejlemærker for det at være et godt menneske. Nogle gange falder jeg i søvn og lader mine skyggesider tage lidt for meget over.

Men heldigvis vågner jeg oftest hurtigt igen og lader mine værdier og principper være det, som leder og guider mig i livet.

En værdi, som man lever på en sådan måde, at den naturligt og utvunget former ens hverdag og de konkrete beslutninger, man tager, er blevet til en dyd. Værdier er pejlemærker, der viser vejen. Dyder hjælper dig dagligt til at følge vejen og forblive tro mod dig selv og dine principper.

Fra bogen, ‘Kunsten at blive et ordentligt menneske’ af Pia Søltoft og Tormod Tingstad.

at være et ordentlig menneske

Indsigt og klarhed

Netop værdier og principper er den første omtalte vane i bogen ‘7 gode vaner’ af Stephen Covey – en bog, hvor forfatteren peger på syv forskellige områder at mestre. Alle essentielle for et stærkt personligt lederskab.

At kende sine værdier og principper er centrale at have indsigt i, når man skal træffe valg i livet, hvis man vil undgå at lade sig styre eller guide af udefrakommende omstændigheder eller humør. Af vaner og måske især uvaner. Af uklarhed eller usund kultur. Formentlig også ved etiske dilemmaer (det kommer der en artikel om senere).

Ønsker du at besøge eller genbesøge dine værdier, har du mulighed for at lade dig inspirere af min oversigt med forskellige værdier. Du finder arket ved at klikke her VÆRDIAFKLARING.

Del gerne dine evt. udfordringer og nye indsigter i arbejdet med dine værdier og principper i en mail – eller som kommentar på denne artikel, som ligeledes er udgivet på LinkedIn.

Kærligst Inger

Foto: Julia Kadel & Anna Gru (Unsplash)

Værdi vs. princip

Værdi er hvad der er vigtigt i dit liv.

Princip støtter dig i at leve dine værdier.

Eks. : min værdi er sandhed og derfor er mit princip aldrig at lyve.

Om Din vært og forfatter

Inger Hjort, spirituel vejleder, NORDLYS MasterCoach, samtalepartner og event manager.

Ud over at udgive podcast og skrive artikler indgår hun også i en lang række forskellige samarbejder omkring workshops, foredrag og events i ind- og udland. Alt sammen skabt med et ønske om at inspirere, de som er klar til at lytte. Og de som søger indsigt og bevidsthed om egne mønstre og overbevisninger.

I maj 2019 udkom hendes første bog, ‘Den Sensitive Elefant’. Det er en personlig beretning som består af korte tekster, hvor hun deler en række af sine spørgsmål og refleksioner fra sin udviklingsrejse i sin søgen efter fred.

Inger Hjort

BEVIDSTE STEMMER

Lyst til at være med i min gratis Facebook gruppe?

Refleksioner