Den Oceaniske fornemmelse

Den Oceaniske fornemmelse

Samskabelse mellem Inger Hjort, connecte & Henrik Kronborg Olsen, IndsiQt

Den Oceaniske fornemmelse

Den Oceaniske fornemmelse

Samskabelse mellem Inger Hjort, connecte & Henrik Kronborg Olsen, IndsiQt

Den oceaniske fornemmelse

– paraplyen for de aktiviteter, som vi sammen udvikler og samskaber med et fælles ønske om at inspirere til vågen bevidsthed. Til at åbne hjerter gennem refleksion for større selvindsigt og accept. Til at støtte mennesker på deres udviklingsvej.

Når du træder ind i vores rum, møder du to mennesker, som deler en passion for dybe og eksistentielle samtaler, hvor fokus er at åbne og skabe bevægelse. I forhold til begrebsforståelse, men også i krop, sind og hjerte for derfra at udvide indsigten og dermed udsigten.

Du møder Inger som kærligt insisterer på, at vi skal turde tale om det svære. Det, som ligger under overfladen. I skyggerne. At vi skal have modet til at tage det op og frem i lyset for healing. Og du møder Henrik, som med sit fine nærvær insisterer på at kigge ind bagved, mens han samtidig tilbyder protreptikkens stærke og smukke kongespejl.

Begge nysgerrige og uden dom. Som nænsomt undrer sig med dig, for sammen at folde ud. Vores intention er at møde alle kærligt og åbent. Uærbødige over for egne teser og fortællinger.

Og du møder et team, som sammen kommer med mange års fordybelse i primært den buddhistiske visdom og protreptikken. Inger fra mere end 10 års studier og fordybelse på blandt andet Human Education Group og Nordlys Centret. Henrik fra sin rolle som leder, certificeret protreptiker, konsulent ved ZTRONG og elev ved filosof Ole Fogh Kirkeby (mag.art. i idéhistorie og dr.phil. i filosofi samt genskaber og fornyer af den protreptiske tradition).

‘Den oceaniske fornemmelse’

Tillokkende og på samme tid skræmmende. Som at kigge ind i en uigennemsigtig sky eller ned i det dybeste hav, hvor bunden aldrig kan ses med det blotte øje, kun glimtvis anes af den, som har modet til at rejse dybt.

En undersøgelse – en rejse – som kalder på os begge. Og en bevægelse, som vi gerne vil invitere dig med på gennem en række forskellige tilbud fra dette samarbejde mellem connecte og indsiQt. Første samskabelse er en filosofisk læsegruppe i Aarhus – læs mere her : Filosofisk læsegruppe – Stoicismen.

“Protreptikeren er en “tjener”, der har til opgave at holde et spejl op foran fokuspersonen, hvori hun kan se sine dæmoner. Men han holder kun spejlet frem, han ser kun bagsiden, og hvad hun ser, det må hun selv fortælle ham, eller han må, men stor nænsomhed og bevidsthed om sine projektioner, lytte det frem af hendes ord. Det eneste spejl, som protreptikeren har, er fokuspersonens øjne.”

– Ole Fogh Kirkeby

Hvorfor navnet ‘Den oceaniske fornemmelse’?

I bogen ‘Tusind og en nats samtaler – fortællingen om digteren Rumi og vismanden Shams’, af Ole Grünbaum møder vi begrebet ‘Den oceaniske følelse’.

Forfatteren fortæller, at dette smukke udtryk er delt i breve mellem Sigmund Freud, østrigsk læge, neurolog og grundlægger af psykoanalysen, og Romain Rolland, fransk forfatter, fredsaktivist og Nobelmodtager i litteratur i 1915. Romain Rolland beskriver den oceaniske følelse således:

“Denne består i en særlig følelse, der aldrig plejer at forlade mig, en fornemmelse af ‘evigheden’, en følelse af noget ubegrænset, en ligesom ‘oceanisk’ fornemmelse. Denne følelse er for mig en rent subjektiv kendsgerning, ikke noget trossætning.”

Vi har i vores samarbejde valgt at bruge ‘Den oceaniske fornemmelse’, da vi begge oplever, at det er en sansning mere end en følelse. Noget udefinerbart. Noget uendeligt. Dybt. Svært at gribe og begribe. Umuligt at holde i sine hænder. Som havet og det grænseløse univers.

På samme måde som arbejdet med at forstå sig selv. Sin adfærd, bevidst og ubevidst. Sine værdier. Skyggesider. Talenter og udfordringer.

Fra eget liv har vi erfaret, at denne rejse – på en og samme tid tiltrækkende og skræmmende, som det store ocean – i retning mod at forstå, hvem vi er som menneske, er et kald, som vi for altid vil bære i vores hjerter. Som vil have indflydelse på vores skridt her på jorden.

Kærligst Inger & Henrik